Autori
  Korpa: [ ] Ukupno:
 Non-Fiction >>

Ponoć u
Černobilju


Antikrhkost


Misliti, brzo i sporo,
4. izdanje


Grip


Prerastanje Boga


Zabluda o Bogu


Sebični gen


A šta ako vreme ne postoji?


Šta je SETI?


Kvantna revolucija


Koža u igri


Varljiva
slučajnost


Prokrustova
postelja


Stvarnost nije
kao što izgleda


Budućnost čovečanstva


Cvjećarnica u kući cveća, 5. izdanje


Jugoslavija i svijet 1968.


Istina o raku


Reka iz raja,
2. izdanje


Fizika nemogućeg,
3. izdanje


Paralelni svetovi,
3. izdanje


Budućnost uma


U potrazi za Fibonačijem


Variola vera


Tajne veze


50 kognitivnih pristrasnosti


Šta je najbolje
za vaše dete


Istina o vakcinama


U Americi


QED - neobična teorija svetlosti i materije


Opšta teorija žirafa


Šta je kapitalizam?


Elegantni kosmos


Tkanje svemira


Skrivena stvarnost


Izumiranje


Hiperprostor


Ajnštajnov kosmos


Crni labud (tvrd povez)Sva izdanja


 Autori >>

 
Ričard Dokins je britanski zoolog i evolucioni biolog. Rođen je 26. marta 1941. godine u Najrobiju (u Keniji). Profesor je na Univerzitetu Oksford i šef Katedre za razumevanje nauke u javnosti. Popularnost je stekao 1976. godine, knjigom Sebični gen u kojoj je na razumljiv način predstavio genocentrično viđenje evolucije i termin "mem" – samoumnožavajuću informacionu jedinicu – udarivši tako temelje memetici. Šest godina kasnije produbljuje doprinos evolucionoj biologiji teorijom o "izlivanju" fenotipskih uticaja izvan tela jedinke na okruženje i na druge organizme – što je izložio u knjizi Prošireni fenotip. Vrlo je aktivan u medijima i pojavljuje se u brojnim televizijskim i radijskim programima o evolucionoj biologiji, kreacionizmu i religiji.

U javnosti vrlo otvoreno i čvrsto istupa kao ateist, humanista i skeptik - zbog svoje naučničke strasti i doslednosti dobio je nadimak “Darvinov rotvajler”. Objavio je knjige Sebični gen, Prošireni fenotip, Slepi časovničar, Reka iz raja, Uspon uz Planinu neverovatnosti, Rasplitanje duge, Đavolov kapelan, Priče predaka i Zabluda o Bogu.

U izdanju Heliksa:
Zabluda o Bogu, Sebični gen

Korisne veze:
Profil Ričarda Dokinsa na Web prezentaciji engleskog dnevnog lista Guardian

Barbara Goldsmit je poznati istoričar, autor nagrađivanih eseja, romana i istoriografskih dela (dobitnik je dve nagrade Emmy) i izuzetno angažovani humanista i borac za ljudska prava. Osnivač je nagrade PEN - Barbara Goldsmith Freedom to Write za slobodu pisanja s ciljem da skrene pažnju medija na poniženja i opasnosti kojima su društveno angažovani autori. Napisala je dokumentarističke knjige Opsesivni genije: unutrašnji svet Marije Kiri, Džonson protiv Džonsona, Mala Glorija... najzad srećna, Druge moći:doba sufražetkinja, spiritualizma i skandalozna Viktorija Vudhil i roman Čovek od slame.

U izdanju Heliksa:
Opsesivni genije

Korisne veze:
Web prezentacija Barbare Goldsmit
Prikaz knjige Opsesivni genije - Guardian
Marija Kiri na Wikipediji

Brajan Grin je teorijski fizičar i jedan od najpriznatijih naučnika u oblasti teorije struna. Studirao je na Harvardu, a doktorirao na Oksfordu 1986. godine - sa samo 23 godine. Profesor je na američkom Univerzitetu Kolumbija, na kome je i direktor Instituta za strune, kosmologiju i fiziku astročestica (Institute for Strings, Cosmology, and Astroparticle Physics - ISCAP). Njegova knjiga Elegantni kosmos: superstrune, skrivene dimenzije i potraga za konačnom teorijom predstavlja uspešan pokušaj popularizacije teorije superstruna i M-teorije. Bio je finalista izbora za Pulicerovu nagradu i dobitnik prestižne nagrade Aventis za najbolju naučnu knjigu u 2000. godini. Veliki je popularizator fizike i naučni savetnik u filmskim i televizijskim projektima.

U izdanju Heliksa
:
Elegantni kosmos

Korisne veze:
Snimak intervjua s Brajanom Grinom na Web lokaciji Edge.org
Multimedijalna prezentacija knjige Elegantni kosmos - tv Nova

Mičio Kaku je rođen 24. januara 1947. u Sjedinjenim Američkim Državama. Čuveni je teorijski fizičar, poznat po naučnim probojama u oblasti teorije superstruna. Doktorirao je na kalifornijskom Univerzitetu Berkli, a trenutno predaje teorijski fiziku na njujorškom Siti koledžu. Bavi se istraživanjima na polju teorije superstruna, supergravitacije, supersimetrije i hadronske fizike. Veliki je populizator nauke. Napisao je nekoliko najbolje prodavanih naučno popularnih knjiga o najintrigantnijim tokovima moderne fizike - Vizije, Paralelni svetovi, Hipersvemir, Posle Ajnštajna. U javnosti često istupa protiv nuklearnog naoružanja i zloupotrebe nauke i izražava brigu zbog globalnog zagrevanja i terorizma.

U izdanju Heliksa:
Ajnštajnov kosmos

Korisne veze:
Web prezentacija Mičia Kakua
Sem Haris je diplomirao filozofiju na Stenfordu, gde je izučavao religijsku tradiciju Istoka i Zapada. Dovršava doktorsku tezu iz neurologije u kojoj proučava neurobiološku osnovu verovanja pomoću MRI (magnetna rezonanca) snimaka mozga. Haris je nastupao u brojnim televizijskim i radio emisijama govoreći o sukobu nauke i religije i o opasnosti koju religijski dogmatizam predstavlja za moderna društva. Sem Haris je autor knjige Kraj vere: religija, teror i budućnost razuma, jedne od najprodavanijih knjiga prema časopisu New York Times, za koju je 2005. dobio nagradu PEN/Martha Albrand u kategoriji First Nonfiction. Njegova druga knjiga je Pismo hrišćanskoj naciji.

U izdanju Heliksa:
Pismo hrišćanskoj naciji

Korisne veze:
Web prezentacija Sema Harisa
Milan M. Ćirković (1971) viši je naučni saradnik Astronomske opservatorije u Beogradu i docent na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Odbranio je doktorat iz fizike na Državnom univerzitetu Njujorka 2000. godine. Njegovi glavni istraživački interesi su u oblastima astrobiologije (potraga za vanzemaljskim životom i SETI, antropsko načelo), kosmologije (tamna materija, buduća evolucija svemira) i filozofije (strela vremena, kauzalnost, epistemologija, analiza rizika, transhumanizam, interdisciplinarni dijalog). Objavio je do sada tri knjige i oko stotinu naučnih radova u prestižnim svetskim istraživačkim časopisima i u zbornicima radova sa međunarodnih konferencija. Objavio je i pedesetak članaka u domaćim i međunarodnim časopisima za popularnu nauku, te nekoliko književnoteorijskih ogleda. Preveo je više naučno-popularnih knjiga na srpski jezik.

U izdanju Heliksa:
Artefakt za svemirsko putovanje

Korisne veze:
Web prezentacija Milana Ćirkovića
 Kreativna Evropa >>


Heliksov izdavački
projekat u okviru
programa
Kreativna Evropa


 Fiction >>

Pertu


Pismo-glava


Kratka teorija o
putovanju i pustinji


Konstantina
i njeni paukovi


Ribe nemaju noge


Ljubavnici poliglote


Darla - 172 sata
na Mesecu


Zamor materijala


Breme


Zemlja koju gazimo


Svinjski kvartovi


Kraljevi dani


Tamno je ostrvo


Pokretni horizont


Među drvećem


Jezero


Ostrvo Krah


Dvostruko staklo


Prosečna
vrednost sreće


Žega


Osetljivi čovek


Budućnost počinje
u ponedeljak


Bata je sit


Poslednji čuvar
ostrva Elis


Srce na kapiji


Mora da sam jednom
hodala po mekoj travi


Novac od Hitlera


Mađioničar


Holandska devica


Merilin bez kostiju


Prostori


Priča o Jonu


Dnevnik jednog neverstva


Aha


Trešnjino drvo i stara osećanja


Mod i Aud


Smrt vozi audi


 Jesenki i Turk >>

87 knjiga iz oblasti popularne nauke u izdanju Jesenskog i Turka


 
 


copyright©HELIKS