Autori
  Korpa: [ ] Ukupno:
 Non-Fiction >>

Komplet knjiga
Milana Ćirkovića


Antikrhkost


Misliti, brzo i sporo,
4. izdanje


Grip


Prerastanje Boga


Zabluda o Bogu


Sebični gen


A šta ako vreme ne postoji?


Šta je SETI?


Kvantna revolucija


Koža u igri


Varljiva
slučajnost


Prokrustova
postelja


Stvarnost nije
kao što izgleda


Budućnost čovečanstva


Cvjećarnica u kući cveća, 5. izdanje


Jugoslavija i svijet 1968.


Istina o raku


Reka iz raja,
2. izdanje


Fizika nemogućeg,
3. izdanje


Paralelni svetovi,
3. izdanje


Budućnost uma


U potrazi za Fibonačijem


Variola vera


Tajne veze


50 kognitivnih pristrasnosti


Šta je najbolje
za vaše dete


Istina o vakcinama


U Americi


QED - neobična teorija svetlosti i materije


Opšta teorija žirafa


Šta je kapitalizam?


Elegantni kosmos


Tkanje svemira


Skrivena stvarnost


Izumiranje


Hiperprostor


Ajnštajnov kosmos


Crni labud (tvrd povez)Sva izdanja


 Autori >>

 
Ričard Dokins je britanski zoolog i evolucioni biolog. Rođen je 26. marta 1941. godine u Najrobiju (u Keniji). Profesor je na Univerzitetu Oksford i šef Katedre za razumevanje nauke u javnosti. Popularnost je stekao 1976. godine, knjigom Sebični gen u kojoj je na razumljiv način predstavio genocentrično viđenje evolucije i termin "mem" – samoumnožavajuću informacionu jedinicu – udarivši tako temelje memetici. Šest godina kasnije produbljuje doprinos evolucionoj biologiji teorijom o "izlivanju" fenotipskih uticaja izvan tela jedinke na okruženje i na druge organizme – što je izložio u knjizi Prošireni fenotip. Vrlo je aktivan u medijima i pojavljuje se u brojnim televizijskim i radijskim programima o evolucionoj biologiji, kreacionizmu i religiji.

U javnosti vrlo otvoreno i čvrsto istupa kao ateist, humanista i skeptik - zbog svoje naučničke strasti i doslednosti dobio je nadimak “Darvinov rotvajler”. Objavio je knjige Sebični gen, Prošireni fenotip, Slepi časovničar, Reka iz raja, Uspon uz Planinu neverovatnosti, Rasplitanje duge, Đavolov kapelan, Priče predaka i Zabluda o Bogu.

U izdanju Heliksa:
Zabluda o Bogu, Sebični gen

Korisne veze:
Profil Ričarda Dokinsa na Web prezentaciji engleskog dnevnog lista Guardian

Barbara Goldsmit je poznati istoričar, autor nagrađivanih eseja, romana i istoriografskih dela (dobitnik je dve nagrade Emmy) i izuzetno angažovani humanista i borac za ljudska prava. Osnivač je nagrade PEN - Barbara Goldsmith Freedom to Write za slobodu pisanja s ciljem da skrene pažnju medija na poniženja i opasnosti kojima su društveno angažovani autori. Napisala je dokumentarističke knjige Opsesivni genije: unutrašnji svet Marije Kiri, Džonson protiv Džonsona, Mala Glorija... najzad srećna, Druge moći:doba sufražetkinja, spiritualizma i skandalozna Viktorija Vudhil i roman Čovek od slame.

U izdanju Heliksa:
Opsesivni genije

Korisne veze:
Web prezentacija Barbare Goldsmit
Prikaz knjige Opsesivni genije - Guardian
Marija Kiri na Wikipediji

Brajan Grin je teorijski fizičar i jedan od najpriznatijih naučnika u oblasti teorije struna. Studirao je na Harvardu, a doktorirao na Oksfordu 1986. godine - sa samo 23 godine. Profesor je na američkom Univerzitetu Kolumbija, na kome je i direktor Instituta za strune, kosmologiju i fiziku astročestica (Institute for Strings, Cosmology, and Astroparticle Physics - ISCAP). Njegova knjiga Elegantni kosmos: superstrune, skrivene dimenzije i potraga za konačnom teorijom predstavlja uspešan pokušaj popularizacije teorije superstruna i M-teorije. Bio je finalista izbora za Pulicerovu nagradu i dobitnik prestižne nagrade Aventis za najbolju naučnu knjigu u 2000. godini. Veliki je popularizator fizike i naučni savetnik u filmskim i televizijskim projektima.

U izdanju Heliksa
:
Elegantni kosmos

Korisne veze:
Snimak intervjua s Brajanom Grinom na Web lokaciji Edge.org
Multimedijalna prezentacija knjige Elegantni kosmos - tv Nova

Mičio Kaku je rođen 24. januara 1947. u Sjedinjenim Američkim Državama. Čuveni je teorijski fizičar, poznat po naučnim probojama u oblasti teorije superstruna. Doktorirao je na kalifornijskom Univerzitetu Berkli, a trenutno predaje teorijski fiziku na njujorškom Siti koledžu. Bavi se istraživanjima na polju teorije superstruna, supergravitacije, supersimetrije i hadronske fizike. Veliki je populizator nauke. Napisao je nekoliko najbolje prodavanih naučno popularnih knjiga o najintrigantnijim tokovima moderne fizike - Vizije, Paralelni svetovi, Hipersvemir, Posle Ajnštajna. U javnosti često istupa protiv nuklearnog naoružanja i zloupotrebe nauke i izražava brigu zbog globalnog zagrevanja i terorizma.

U izdanju Heliksa:
Ajnštajnov kosmos

Korisne veze:
Web prezentacija Mičia Kakua
Sem Haris je diplomirao filozofiju na Stenfordu, gde je izučavao religijsku tradiciju Istoka i Zapada. Dovršava doktorsku tezu iz neurologije u kojoj proučava neurobiološku osnovu verovanja pomoću MRI (magnetna rezonanca) snimaka mozga. Haris je nastupao u brojnim televizijskim i radio emisijama govoreći o sukobu nauke i religije i o opasnosti koju religijski dogmatizam predstavlja za moderna društva. Sem Haris je autor knjige Kraj vere: religija, teror i budućnost razuma, jedne od najprodavanijih knjiga prema časopisu New York Times, za koju je 2005. dobio nagradu PEN/Martha Albrand u kategoriji First Nonfiction. Njegova druga knjiga je Pismo hrišćanskoj naciji.

U izdanju Heliksa:
Pismo hrišćanskoj naciji

Korisne veze:
Web prezentacija Sema Harisa
Milan M. Ćirković (1971) viši je naučni saradnik Astronomske opservatorije u Beogradu i docent na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Odbranio je doktorat iz fizike na Državnom univerzitetu Njujorka 2000. godine. Njegovi glavni istraživački interesi su u oblastima astrobiologije (potraga za vanzemaljskim životom i SETI, antropsko načelo), kosmologije (tamna materija, buduća evolucija svemira) i filozofije (strela vremena, kauzalnost, epistemologija, analiza rizika, transhumanizam, interdisciplinarni dijalog). Objavio je do sada tri knjige i oko stotinu naučnih radova u prestižnim svetskim istraživačkim časopisima i u zbornicima radova sa međunarodnih konferencija. Objavio je i pedesetak članaka u domaćim i međunarodnim časopisima za popularnu nauku, te nekoliko književnoteorijskih ogleda. Preveo je više naučno-popularnih knjiga na srpski jezik.

U izdanju Heliksa:
Artefakt za svemirsko putovanje

Korisne veze:
Web prezentacija Milana Ćirkovića
 Kreativna Evropa >>


Heliksov izdavački
projekat u okviru
programa
Kreativna Evropa


 Fiction >>

Breme


Zemlja koju gazimo


Svinjski kvartovi


Kraljevi dani


Tamno je ostrvo


Pokretni horizont


Među drvećem


Jezero


Ostrvo Krah


Dvostruko staklo


Prosečna
vrednost sreće


Žega


Osetljivi čovek


Budućnost počinje
u ponedeljak


Bata je sit


Poslednji čuvar
ostrva Elis


Srce na kapiji


Mora da sam jednom
hodala po mekoj travi


Novac od Hitlera


Mađioničar


Holandska devica


Merilin bez kostiju


Prostori


Priča o Jonu


Dnevnik jednog neverstva


Aha


Trešnjino drvo i stara osećanja


Mod i Aud


Smrt vozi audi


 Jesenki i Turk >>

87 knjiga iz oblasti popularne nauke u izdanju Jesenskog i Turka


 
 


copyright©HELIKS