Knjige >>

Prostori


Aha


Merilin bez kostiju


Smrt vozi audi


Dnevnik jednog neverstva


Priča o Jonu


Trešnjino drvo i stara osećanja


Mod i Aud


Holandska devica


 OSAM ROMANA I JEDNA ZBIRKA KRATKIH PRIČA >>

TRANS-EVROPA: KNJIŽEVNO PUTOVANJE
KONTINENTOM


Izdavačka kuća Heliks realizovala je projekat Trans-Evropa: književno putovanje kontinentom, koji se sastoji od osam romana i jedne zbirke priča. Ovaj projekat je deo programa Kreativna Evropa Evropske Komisije, za podršku sektorima u oblasti kulture i medija. U okviru ovog projekta čitalačkoj publici smo predstavili sledeće vredne naslove napisane na osam jezika: Prostori, Aha (pripovetke), Merilin bez kostiju, Smrt vozi audi, Dnevnik jednog neverstva, Priča o Jonu, Trešnjino drvo i stara osećanja, Mod i Aud i Holandska devica. Autori svih navedenih knjiga nagrađeni su Evropskom nagradom za književnost.

Heliks se ubraja u cenjene domaće izdavače koji su u poslednjih desetak godina realizovali prevodilačke projekte uz podršku Evropske Komisije i njenog potprograma Kultura. Sa tri realizovana projekta i jednim koji je u toku, Heliks će sa ukupno 29 književnih naslova doprineti upoznavanju domaćih čitalaca s vrednim delima evropske književnosti.

Kreativna Evropa je program Evropske komisije za podršku sektorima u oblasti kulture i medija. Svrha tog programa je promovisanje kulturne raznolikosti i evropskog kulturnog nasleđa. Uporedo s tim, podstiče se međukulturna saradnja i unapređuje panevropski dijalog o stvaralaštvu u oblasti kulture.

U okviru programa Kreativna Evropa definisana su dva potprograma, Kultura i Mediji. Potprogram Kultura omogućava saradnju između kulturnih i kreativnih organizacija raznih evropskih zemalja. Potprogram Mediji usmeren je na jačanje audiovizuelnog sektora, ali i na promovisanje primene digitalnih tehnologija u medijima.

Zahvaljujući potprogramu Kultura, mnogi evropski izdavači realizovali su više prevodilačkih projekata, iskoristivši pritom priliku da sarađuju s drugim izdavačima i kulturnim organizacijama. Unutar ovog programa naročito se ohrabruju prevodi i promocije književnih dela koja su dobila prestižnu Evropsku nagradu za književnost.

Opširnije o projektu Trans-Evropa pročitajte ovde: -->> Katalog projekta >>

Preuzmite katalog
projekta u PDF
formatu


 
 


copyright©HELIKS