Knjige >>

Prostori


Aha


Merilin bez kostiju


Smrt vozi audi


Dnevnik jednog neverstva


Priča o Jonu


Trešnjino drvo i stara osećanja


Mod i Aud


Holandska devica


 Trešnjino drvo i stara osećanja >>

AUTOR: Marica Bodrožić

BIBLIOTEKA:
Kreativna Evropa

OBLAST:
Beletristika; Roman

BROJ STRANA:
182

ISBN:
978-86-86059-87-1

POVEZ: Meki

CENA:
660 dinara. Naručite za 495 dinara.


Odlomak


 OPIS KNJIGE

U osvit krvavih balkanskih godina mlada Arjeta Filipo odvaja se od porodice i odlazi u Pariz na studije filozofije. Rat koji izbija i kome se kraj ne može sagledati, strašnom tragedijom obeležava njenu porodicu, a nju lišava domovine. Kad godinama kasnije, prilikom preseljenja, ponovo uzme u ruke stare fotografije, Arjeti najzad bivaju jasniji mnogi dotad neobjašnjeni ili neprimećeni detalji iz sopstvenog života. Potisnuta osećanja iskrsavaju dok ona pažljivo ređa vremenom načete slike po starom stolu od trešnjevog drveta, jedinoj postojanoj vezi sa životom kakav je nekad bio.

Uz poetičan, lirski jezik i poletan sugestivni stil smenjuju se suze i smeh, život i smrt, sudbina i slučajnost, prošlost i sadašnjost, Istra, Pariz, Berlin, različiti jezici, duboka bliskost i neprevaziđena otuđenost.

Deskriptivnom i upečatljivom naracijom Marica Bodrožić se svrstala u niz vrednih savremenih evropskih pisaca. Iako piše na nemačkom, svom „drugom maternjem jeziku“, njen roman odiše duhom univerzalnog.

Marica Bodrožić je dobitnica prestižne nagrade Evropske unije za književnost 2013. godine.


 Katalog projekta >>

Preuzmite katalog
projekta u PDF
formatu


 
 


copyright©HELIKS