Knjige >>

Mora da sam
jednom hodala
po mekoj travi


Srce na kapiji


Mađioničar


Prosečna vrednost sreće


Poslednji čuvar
ostrva Elis


Bata je sit


Budućnost počinje
u ponedeljak


Žega


Novac od Hitlera


 O projektu >>

Izdavački projekat Spajanje: književna potraga za zajedničkim evropskim iskustvom (Confluence: the literary quest for common European experience)> izdavačke kuće Heliks dobio je 2016. finansijsku podršku EACEA u okviru programa Kreativna Evropa. Reč je o dvogodišnjem projektu koji je u svim svojim aspektima (relevantnost, kvalitet sadržaja i aktivnosti, promocija i prezentacija) visoko ocenjen, uz isticanje evaluatora da su odabrana dela „velike književne vrednosti i da njihova jezička i kulturna raznovrsnost odražava kulturnu i lingvističku raznovrsnost EU [...] Implementacija projekta bi nesumnjivo imala dodatnu vrednost i doprinela bi boljoj transnacionalnoj cirkulaciji evropske književnosti)“.

Projekat obuhvata prevod i promociju devet savremenih dela evropske literature napisanih na devet jezika (rumunski, češki, švedski, poljski, portugalski, engleski, francuski, nemački, španski).

U evropskim okvirima, cilj projekta je jačanje i proširivanje književnih mostova i interkulturnog dijaloga između različitih koordinata evropskog kulturnog okvira sa posebnim akcentom na književnost slabije promovisanih kultura. U domaćim okvirima, projekat pruža srpskim čitaocima priliku da steknu predstavu o aktuelnim tokovima u evropskoj književnosti, ali ima i dodatnu vrednost u tome što, privlačeći kulturne i finansijske resurse namenskih fondova Evropske unije, podstiče izdavačku delatnost u svim njenim segmentima.

Svi odabrani naslovi društveno su angažovani na više načina. Više knjiga dotiče teme rata, komunističke prošlosti, emigracije, etničke diskriminacije – razmena iskustava i književni dijalog u takvom tematskom okvir od posebne su važnosti za ovdašnje čitaoce. Nekoliko naslova obrađuje nedavnu globalnu ekonomsku krizu – Srce na kapiji i Prosečna vrednost sreće to čine iz suprotstavljenih početnih pozicija: u irskom romanu, ekonomsko opadanje je motiv za analizu represivnog kolektiva, a u portugalskoj knjizi za reviziju lične sreće. Švedska zbirka priča Bata je sit pisana je za mlađu publiku i adresira probleme odrastanja u otuđenoj gradskoj sredini.

O kvalitetu naslova svedoče i broje nagrade kojima su ovenčane – između ostalog, pet naslova je nagrađeno Evropskom nagradom za književnost (EUPL) – i činjenica da su prevedene na brojne jezike.

 Katalog projekta >>

Preuzmite katalog
projekta u PDF
formatu


 
 


copyright©HELIKS