Knjige >>

Galicijske priče


Ljubav sama


Oficirska soba


Život počinje u petak


Posle razvoda


PopCo


Kapuljača


Danijel Deronda


Sever i jug


 O projektu >>

U okviru projekta Identiteti: istrajnost u potrazi za ljudskim vrednostima u evropskoj književnosti izdavačka kuća Heliks je objavila i promovisala devet književnih dela na pet evropskih jezika – engleskom, francuskom, poljskom, rumunskom i italijanskom – kao doprinos međunacionalnom kulturnom dijalogu više zemalja u kojima se ti jezici govore.

Premda napisana u različitim epohama i ponikla u različitim kulturama, ta dela su književna analiza odnosa između suprotnosti: siromašnih i bogatih, eksploatatora i potlačenih, diskriminisanih i onih koji ugnjetavaju, između budućih i prošlih vremena. Junaci romana, zatečeni u procepu nastalom usled ovih kontrasta, podstaknuti silama kakve su ljubav i rat, pokušavaju da iznova pronađu sebe, ne žrtvujući previše od sopstvene individualnosti. Oni postavljaju pitanja o sopstvenom poreklu, o savesti u korporativnom ili ranoindustrijskom svetu, budućnosti čije osnove su uzdrmane ratom, ulogama u konzervativnom ili tradicionalnom društvu u kome je pojedinac prinuđen da potiskuje emocije, i o prošlosti u kojoj smo samo gosti. Različiti glasovi pokreću ta pitanja na različitim jezicima, izražavajući ih kroz lokalne prizme i odražavajući lične odnose kao i odnose raznih grupa, tradicija i društvenih okolnosti. Ipak, ti glasovi odzvanjaju unutar evropskog prostora u saglasju različitih vremena i prostora.

Visoki literarni kvaliteti, specifični narativni stilovi, lokalno okruženje kao prikriveni akter i epohe u kojima su nastali odabrani naslovi, iziskivali su prevodioce i jezičke stručnjake čije umeće se ogleda u jezičkim finesama kakve se mogu naći samo u vrhunskim književnim delima.

Rezultat ozbiljnog i odgovornog pristupa u realizaciji ovog projekta jeste devet knjiga koje su pred vama – nagrađivani naslovi koji zajedno obogaćuju korpus evropske književnosti, a čitaocima omogućavaju uvek uzbudljivo pronicanje u drugačije književne svetove.

Ovaj izdavačko-prevodilački projekat Heliks je realizovao unutar programa Kreativna Evropa u okviru evropske komisije za podršku sektorima za kulturu i medije.

 Katalog projekta >>

Preuzmite katalog
projekta u PDF
formatu


 
 


copyright©HELIKS