Knjige >>

A Babukar je
išao prvi


Staklena bašta


Mrak dolazi iznutra


Priče lutalice


Perničke priče


Zauvek samo tvoja


Mis Islanda


Magnetno brdo


Viči tiše, bato


 O nama >>


Izdavačka kuća Heliks iz Smedereva osnovana je 2005. godine i za sobom ima preko stotinu naslova iz oblasti lepe književnosti, popularne nauke, sociologije, psihologije, esejistike, istorije. Od broja objavljenih knjiga veću pažnju i značaj Heliks pridaje kvalitetu odabranih dela, njihovoj važnosti za kulturu, nauku i društvo u celini, te ispunjenju visokih standarda u oblasti izdavaštva koje je Heliksov urednički tim zacrtao na samom početku, radeći na prvoj knjizi.

Heliks objavljuje vredna dela klasične književnosti, koja su baština sveukupnog evropskog i svetskog kulturnog prostora, kao i evropske autore mlađe i srednje generacije koji tek počinju da se afirmišu snagom svog upečatljivog izraza. Druga struja naših izdavačkih interesovanja prati najnovije tendencije kroz naučnopopularnu literaturu, kroz koju nastojimo da opovrgnemo zablude o prirodnim naukama kao oblasti za odabrane i omogućimo što većem broju čitalaca da kroz edukativno a jednostavno i prijemčivo napisano štivo uvidi lepotu i eleganciju naučnih koncepata.

U vreme kad efemerna dela kratko pamtljive važnosti i popularnosti podilaze konformističkom shvatanju knjige kao izvora puke zabave, Heliks se svojom konzistentnom izdavačkom politikom svrstava među one ozbiljne izdavače u Srbiji koji su inicijatori kreativnih i intelektualno podsticajnih izdavačkih projekata, a ne katalizatori dalje komercijalizacije u ovoj oblasti kulturnog stvaralaštva.

Svaki izdavački projekat nov je i uzbudljiv početak i prilika da još jednom istaknemo i odbranimo svoje izdavačke prioritete – da bez ustupaka pomodnim trendovima istrajemo u edukativnoj i prosvetiteljskoj ulozi pisane reči koja, ako je u službi čovekovog razvoja, može samo doprineti obogaćivanju njegovog duhovnog i intelektualnog bića.

 Katalog projekta >>

Preuzmite katalog
projekta u PDF
formatu


 
 


copyright©HELIKS