Knjige >>

A Babukar je
išao prvi


Staklena bašta


Mrak dolazi iznutra


Priče lutalice


Perničke priče


Zauvek samo tvoja


Mis Islanda


Magnetno brdo


Viči tiše, bato


 Mis Islanda >>

AUTOR: Ejdur Ava Olafsdotir  PREVOD: Tatjana Latinović

BIBLIOTEKA:
Kreativna Evropa

OBLAST:
Beletristika; Roman

BROJ STRANA:
214

ISBN:
978-86-6024-074-5

POVEZ: Meki

CENA:
770 dinara. Naručite za 616 dinara.


Odlomak


 OPIS KNJIGE

Godina je 1963. Islanđana ima 177 hiljada i imaju jednog književnika nobelovca. Devojka Hekla započinje putovanje iz rodnog seoceta u Rejkjavik. Ime je dobila po jednom od najstarijih i najaktivnijih vulkana na Islandu i to je, na neki način, odredilo njenu sudbinu.

Od trenutka kad ju je otac odveo da vidi vulkan koji je proradio, Hekla na svet gleda drugačijim očima. Njena želja je da postane pisac. U narodu pisaca i pesnika, poznatom po svojim sagama, postoji samo jedan problem: Hekla je žena. Na svoje putovanje je ponela primerak Džojsovog Uliksa, pisaću mašinu, svoje rukopise i snove.

Vreme je velikih promena, pokretačke sile Martina Lutera Kinga, atentata na Kenedija, vreme Bitlsa i Silvije Plat, a Hekla i Jon, njen prijatelj i cimer, umetnik koji je homoseksualac, susreću se sa šovinističkim omalovažavanjem, seksizmom i homofobijom.

U društvu kojem dominiraju muškarci za Heklu i žene na Islandu postoje dva puta: da budu pobednice na takmičenjima za mis ili žene i majke. Baš poput silovitog vulkana, glavna junakinja poseduje kreativnu snagu koja, u burnim šezdesetim godinama prošlog veka, nagoveštava nadu u drugačiju budućnost.

Knjige Ejdur Ave Olafsdotir prevedene su na više od dvadeset jezika.


 Katalog projekta >>

Preuzmite katalog
projekta u PDF
formatu


 
 


copyright©HELIKS