Knjige >>

A Babukar je
išao prvi


Staklena bašta


Mrak dolazi iznutra


Priče lutalice


Perničke priče


Zauvek samo tvoja


Mis Islanda


Magnetno brdo


Viči tiše, bato


 Zauvek samo tvoja >>

AUTOR: Luiza O’Nil  PREVOD: Vladimir D. Janković

BIBLIOTEKA:
Kreativna Evropa

OBLAST:
Beletristika; Roman

BROJ STRANA:
378

ISBN:
978-86-6024-071-4

POVEZ: Meki

CENA:
1100 dinara. Naručite za 880 dinara.


Odlomak


 OPIS KNJIGE

Zauvek samo tvoja, irske književnice Luize O’Nil, roman je o postapokaliptičnom svetu u kome se žene proizvode kroz genetički inženjering, oblikuju se u „eve“, dodeljuju im se imena koja se pišu isključivo malim slovom i obučavaju kako bi svoju ulogu ispunile na jedan od tri načina: kao družbenice koje će rađati sinove, kao ljubavnice ili kao časne sestre. Njihovo školovanje se završava Ceremonijom nakon koje će Naslednici, mladići istih godina kao i „eve“, odrediti njihovu sudbinu.

Teško je u ovom kratkom opisu dati uvid u maestralno pisanje Luize O’Nil. Autorka se ne bavi vizijom daleke budućnosti već koristi naučnu fantastiku kao sočivo kroz koje posmatra moderno, savremeno društvo. Elementi sveta o kome ona piše postoje i duboko su ukorenjeni u današnjicu. O’Nilova nudi koncentrovanu dozu poruka objektifikacije i mizoginije koje se upućuju ženama danas, pritom suptilno uključujući porazni i štetni uticaj patrijarhalnog društva na mladiće, koji su takođe izloženi nametanju ustaljenih formi ponašanja.

Zauvek samo tvoja je briljantno delo naučnofantastične satire namenjeno ne samo mladima, nego i najširoj čitalačkoj publici.


 Katalog projekta >>

Preuzmite katalog
projekta u PDF
formatu


 
 


copyright©HELIKS