Knjige >>

A Babukar je
išao prvi


Staklena bašta


Mrak dolazi iznutra


Priče lutalice


Perničke priče


Zauvek samo tvoja


Mis Islanda


Magnetno brdo


Viči tiše, bato


 Perničke priče >>

AUTOR: Zdravka Evtimova  PREVOD: Jasmina Jovanović

BIBLIOTEKA:
Kreativna Evropa

OBLAST:
Beletristika; Priče

BROJ STRANA:
242

ISBN:
978-86-6024-070-7

POVEZ: Meki

CENA:
880 dinara. Naručite za 704 dinara.


Odlomak


 OPIS KNJIGE

Perničke priče su kratke, efektne, intrigantne, dirljive, dopadljive, metaforične, simbolične, magijske. Likovi koje nam predočava Zdravka Evtimova predstavnici su i nosioci svojih teških sudbina, heroji oličeni u običnim ljudima, komšijama, prolaznicima, oni koje svi mi srećemo svakog dana, bilo gde. Siromašni i buržuji, žene žrtve nasilja i alkoholičari u dugovima, mladi ljubavnici i razvedeni parovi, bolesna deca, gastarbajteri preljubnici, nimfomanke i egoisti... paleta likova koji se javljaju u ovim pričama je prebogata i prešarena. Ali mestimično i fantastična – siromasi koji se okamenjuju ali zadržavaju emocionalnost, i bogati kojima je dozvoljeno da borave kratko u ljudskom obličju.

Naizgled naivne i lepršave, Perničke priče su nežne i poetske, a ujedno snažne i moćne, uzvišene i upečatljive. I gotovo uvek dvosmislene. One u kojima završetak ostavlja gorak ukus u ustima, a ipak nose u sebi tračak svetlosti i nade. One u kojima deluje sve krasno i bajkovito, a zapravo sadrže klicu tragedije.

Godine 2014. godine Perničke priče ovenčane su međunarodnom književnom nagradom Balkanika za najbolju knjigu objavljenu na nekom od balkanskih jezika.


 Katalog projekta >>

Preuzmite katalog
projekta u PDF
formatu


 
 


copyright©HELIKS